UYKU KALİTESİNİ ARTIRAN BESİNLER

Ağustos 18, 2021
Uyku-Kalitesini-Artiran-Besinler.jpg

Uyku, oldukça karmaşık ve mekanizması net olarak çözülememiş bir durumdur. Uyku zamanlamasının, süresinin ve yoğunluğunun belirlenmesinde birçok etken bulunmaktadır. Vücudun fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmesini ve yenilenmesini sağlayan biyolojik bir süreç olan uyku ihtiyacı insandan insana değişmekle birlikte bir yetişkin için 7-9 saat uyku yeterlidir. Yeni doğanlar için ise uyku ihtiyacı 12-16 saat kadardır. Uyku bozukluğu normal uyku süresinin artması veya azalması olarak tanımlanabilir.

Kaliteli bir uyku ruh halinizi, performansınızı ve genel sağlık kalitenizi önemli ölçüde artırmaktadır. Tek bir gece yaşanan uykusuzluk veya kalitesiz uyku, sadece gün içinde enerjinizin düşmesine sebebiyet verirken, bu durum uzun süre devam ettiği takdirde birçok hastalığın oluşumuna davetiye çıkarabilmektedir.

Bunlar;

  • Hipertansiyon,
  • Diyabet,
  • Obezite,
  • Depresyon,
  • Kalp krizi ve İnme gibi sağlık problemleridir.

 

Derin ve düzenli uyku için yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek veya ayarlama yapmak, bazı besinleri daha çok tüketmek destek için en faydalı yollarından biridir. Dolayısıyla uyku düzeni üzerindeki temel faktörlerden biri kuşkusuz beslenmedir.

Beslenmenin, sağlık ile alakalı birçok alandaki teşvik edici etkisi, kaliteli uyku için de geçerlidir. Eğer uyku problemi yaşıyor veya kaliteli uyku uyumadığınızı hissediyorsanız, bu sorunu doğru besinleri tüketerek ekarte etmeyi deneyebilirsiniz.

Beyin kimyanız ve hormonlarınız yedikleriniz tarafından tetiklenmektedir. Seratonin ve melatonin salınımı, rahatlatıcı beyin kimyasallarına dönüşen amino asit, özellikle triptofan içeren besinler, serotonin üretimini artıran bazı tam tahıllı karbonhidratlar, sakinleştirici kalsiyum ve magnezyum içeren bazı mineraller en önemli desteklerdir.

Uyku kalitesini arttıran başlıca besinler;

Badem

Çiğ badem vücudunuzun ürettiği uyku düzenleyici bir hormon olan doğal melatonin içerir. Badem melatonin seviyelerindeki artış için hem güvenli hem de etkilidir. Aynı zamanda badem daha kaliteli bir uyku sağladığı bilinen mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, vücudunuzdaki iltihabı azaltarak uyku kalitesini iyileştirir, uyku sorunlarına neden olduğu bilinen stres hormonu kortizol seviyenizi de düşürür.

Kivi

Kivi meyvesinin uyku bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu üzerinde çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Beynin uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olan kimyasal seratonin içerikleri sayesinde uykuyu destekler. Antiinflamatuar özelliklerinden, içerdikleri karotenoidler ve C vitamini gibi antioksidanların da uykuyu teşvik etmekten kısmen sorumlu olduğu bilinmektedir.

Esmer Pirinç

Akşam yemeklerine, doğru karbonhidrat eklemek beyninizi daha iyi bir uykuya hazırlamaya yardımcı olmaktadr. Esmer pirinç GABA içerir (aka gama-amino bütirik asit). GABA sinir sistemini sakinleştirir, doğal sakinleştirici gibi çalışır.

 

Papatya çayı

Çay, beyindeki belirli reseptörlere bağlanan bir antioksidan olan apigenin içerir. Bu reseptörler, uykuyu teşvik etmekten ve uykusuzluk nöbetlerini azaltmaktan sorumludur. Papatya, genellikle uyku bozukluklarının nedeni olan anksiyete ve depresyonu da azaltabilir.

 

D Vitamini

Beynin bazı bölgelerindeki D vitamini reseptörleri uykuyu kontrol etmekten sorumludur. Vücudunuzun D vitamini seviyeleri, bu belirli reseptörlere bağlanarak uykunuzu etkiler. D vitamini açısından zengin gıdalar, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, ıspanak, karalahana, bamyadır.

 

Süt

Süt içerdiği triptofan ve magnezyum sayesinde daha iyi bir uykuya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda son yıllarda bir çok insanın sahip olduğu alerji ve intolerans seviyelerindeki artış sebebiyle inek sütü yerine badem sütünü tercih etmek daha doğru olacaktır.

Copyright by ob 2023. Tüm hakları saklıdır.